Jak rozdrabniac mrozone mieso

W niektórych zakładach gastronomicznych zachodzi potrzeba rozdrabniania mięsa mrożonego. Wówczas należy zaopatrzyć się w niezbędne do tego celu urządzenie, zwane wilkami. Takie wilki to dość sporych rozmiarów maszyna elektryczna, która posiada spory wlot do wrzucania mięsa w postaci zamrożonej, a wewnątrz ma urządzenie służące do jego szatkowania na mniejsze części.

Czynność tę wykonuje się dzięki silnemu naciskowi na zamrożone mięso. Jak wiemy, mrożone produkty są co prawda twarde, ale nie wymagają jako takiego krojenia ostrym nożem – rozpadają się na drobne części pod wpływem silnego uderzenia lub nacisku. Dokładnie tak dzieje się z mięsem w wilkach, którego działanie oparte jest na podobnej zasadzie co działanie maszynki do mielenia mięsa.

Wilki do mięsa mrożonego skonstruowane zostały z elementów bardzo wysokiej jakości, mocnych i trwałych, mało podatnych na uszkodzenie mechaniczne. Służą one do rozdrabniania twardej materii, a zatem ich konstrukcja musi być twardsza, niż to, co mają one rozdrabniać. Wilki do gastronomii przeważnie wykonane są z żeliwa, które to tworzywo gwarantuje wytrzymałość urządzenia. Są one zasilane elektrycznie, a koszt takiego urządzenia to około półtora tysiąca złotych w profesjonalnych sklepach z wyposażeniem gastronomicznym. W przypadku przedsiębiorstw garmażeryjnych jest to jednak wydatek konieczny, ponieważ w takich warunkach nader często zachodzi potrzeba rozdrobnienia mięsa uprzednio zamrożonego, i następnie dopiero tak zmielonego poddawania obróbce termicznej. Dodatkowo, w niektórych przedsiębiorstwach, na przykład przetwarzających mięso, rozdrabnia się je w postaci zamrożonej, a następnie pakuje do specjalnych folii, ponieważ rozmrażanie mięsa, by je zmielić, a następnie znów zamrozić jest niezgodne ze standardami sanitarno-epidemiologicznymi. Do rozdrabniania świeżego lub rozmrożonego mięsa wykorzystuje się nieco inne maszynki, przeznaczone właśnie do mielenia mięs miękkich, ich konstrukcja i funkcjonowanie w związku z tym też są inne. Wilki do mięsa mrożonego to zazwyczaj maszyny o dość dużych gabarytach, dlatego też nie znajdują zastosowania w domowych warunkach.


POLKAS
Pasternik 94, 31-354 Kraków
12 634 05 44
http://www.polkas.pl