Jakie wyposazenie do lokalu gastronomicznego

Większość sprzętów wykorzystywanych w gastronomi jest taka sama, jakich używamy w naszych domach. Jednak w restauracjach są one bardziej funkcjonalne i rozbudowane.
Wyposażeniem podstawowym jest piec, który różni się przede wszystkim rozmiarem od typowego pieca używanego w domu. Na rynku istnieje wiele ofert pieców. Te specjalistyczne mogą pomieścić od kilku nawet do kilkunastu potraw, a temperatura może być zróżnicowana w tym samym czasie.

W zależności od lokalu piece mogą być konwekcyjne, parowe, gazowe. Używane są także piece do specjalistycznego zastosowania np. piec do pizzy.
Gastronomia nie może obejść się bez desek do krojenia, garnków, blach, rondli, cedzaków i patelni najlepiej z wysokiej stali nierdzewnej i kwasoodpornej. Takie właśnie garnki nie niszczą się zbyt szybko, są wysoce odporne na rdzę, korozję i przebarwienia. Ich żywotność przedłuża używanie odpowiednich akcesoriów, takich jak specjalnych chochli, łopatek, sztućców gastronomicznych. Każdy szef kuchni ceni sobie dobry, bardzo ostry nóż, od którego tak naprawdę wszystko się zaczyna. Najlepiej sprawdza się posługiwanie noży z przeznaczeniem do odpowiednich produktów, np. nóż do chleba, nóż do mięsa.
Dobra restauracja powinna stosować specjalistyczne stoły lub chociażby blaty gastronomiczne. Pozwalają zagospodarować przestrzeń, a dodatkowe pojemniki na żywność utrzymać ład i porządek. Zastosowanie odpowiednich baterii zlewozmywakowych umożliwia sprawne zachowanie czystości.
Odpowiednie zmechanizowane rzeczy wyświadczą niejedną przysługę, która pozwoli zaoszczędzić dużo czasu. Do tej kategorii zaliczyć można maszynkę do mięsa, zmywarkę, krajalnicę, czajnik, blender, a najlepiej wielofunkcyjny robot kuchenny, urządzenie do obierania ziemniaków.
Zamrażarki służące do głębokiego mrożenia nie są popularnie stosowane. Na miejsca zamrażarek eksploatuje się różnego rodzaju chłodnie, które pozwalają zachować świeżość produktów bez głębokiego mrożenia na odpowiednio długi czas.
Gastronomia powinna władać specjalnym okapem wentylacyjnym.
Wyposazenie gastronomi zależy od jej wielkości i zapotrzebowania, jednak podstawowa aparatura jest niezbędna.