Kasa fiskalna fotograf

Kuchnia polska umieszcza się w przewag na daniach mięsnych. Więc od systemu w jaki wykonamy wołowinę, wieprzowinę i drób zależy, czy nasz obiad będzie przypadkiem bądź porażką.

Mycie Mięso powinniśmy myć tuż przed przygotowaniem. Nie można powodować tego, że mamy zamiar schować je do lodówki, ponieważ w trakcie mycia panujemy na jego wielkość niebezpieczne bakterie, jakie mogą przyspieszyć proces jego rozkładu. Po umyciu mięsa powinniśmy dokładnie umyć ręce. Podobnie warto mieć o czystości w sukcesie wszystkich przedmiotów (noże, deski do cięcia), z jakimi surowe mięso miało styczność.

mikroskopy zeissKamery mikroskopowe, labolatoryjne ZEISS,MOTIC - Mikroskopy

Krojenie i przyprawianie Mięso zawsze powinniśmy kroić w poprzek włókien. Dzięki temuż po skończeniu będzie ono czyste i przyjemne. Do cięcia mięsa powinniśmy zawsze używać ostrego noża. Dobrym stylem jest jego każde ostrzenie i płukanie. Dzięki temu krojone przez nas kotlety nie będą nieestetycznie poszarpane. Stanowi więc ważne szczególnie dlatego, że przez poszarpane brzegi wycieka sok, przez co mięso traci swoją soczystość i styl.

Najlepiej smakuje mięso wcześniej zamarynowane. Marynatę możemy osiągnąć z czosnku, oliwy z oliwek, rozmarynu czy nowych ziół oraz przypraw. Żeby marynata dużo się wchłonęła, warto wcześniej je rozpulchnić. Niezastąpiony pewno się wtedy okazać rozdrabniacz do ciała. Dzięki niemu ciało lepiej wchłonie wykonaną przez nas marynatę również będzie znakomitsze.

Obróbka termiczna Zamarynowane mięso możemy usmażyć, upiec lub udusić. Smażąc i pijąc, warto pamiętać, iż na im młodszym ogniu będziemy ostatnie powodować, tym dokładnie. Mięso wykonywa się w części z białka i tłuszczu, dlatego za bliska i szeroka temperatura powoduje, że wystaje się ono krótkie i łykowate. Smażąc je na mniejszej temperaturze sprawimy, że będzie rozpływało się w ustach. Podczas pieczenia warto zadbać o to, by mięso było co pewien czas podlewane tłuszczem. Dzięki temu weźmie ono swoją soczystość i smak.