Kasa fiskalna kto musi

Razem z uprawnieniem do celu roku 2014 podmiot, którego sprzedaż na pracę osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej i rolników ryczałtowych nie przekraczała 20.000 zł rocznie, nie był zobowiązany do ewidencjonowania sprzedaży na kasach rejestrujących. Jak przemieniły się te przepisy? Czy kasa fiskalna w pozycjach gastronomicznych jest potrzebna?

Od roku 2015 powyższe przepisy przestały być użycie do głów przejmujących się prowadzeniem małych barów, domów z przygotowywaną żywnością oraz budek z „fast foodami”. W projektuj obowiązujących przepisów dobra tego nie dostosowuje się również wobec podmiotów świadczących usługi powiązane z wyżywieniem w dużych placówkach gastronomicznych. Chodzi tutaj też o te, które oferują swoje usługi sezonowo. Podobna sytuacja stanowi w sukcesie podmiotów biorących się przygotowywaniem żywności dla zewnętrznych odbiorców. W ruchu ze zmianą przepisów w 2015 roku, na dzień dzisiejszy wszyscy podatnicy trudniący się usługami gastronomicznymi są bezwzględnie zobowiązani do stosowania kasy fiskalnej przy sprzedaży. W niniejszej spraw nie ma miejsca wielkość lokalu, czy istnieje wtedy znaczna restauracja, czy te mały bar, czy pracuje sezonowo czy cały rok. Stanowienia nie pamięta i wysokość osiąganego dochodu. Na uwadze należy być fakt, że ustawodawca pomyślał o okresie na wprowadzenie takich walut w części gastronomicznej. Stąd też kasę patrzącą w terenu gastronomicznym potrzeba było zawrzeć najpóźniej przed dniem 1 marca 2015 roku. Do tego dnia kasa pragnęła być szybko zafiskalizowana, zaprogramowana, gotowa do lekturze, a ponadto zgłoszona do urzędu skarbowego.  Kasa powinna także być zainstalowane oprogramowanie dla gastronomii, z pozostałymi stawkami VAT dla produktów z bogatych kategorii.  Był to normalny warunek do zastosowania z 90% ulgi na zakup kasy rejestrującej.

W przypadku oferowania usług gastronomicznych, jeżeli do 31 grudnia 2014 roku podatnik nie przekroczył limitu obrotów (20 000 zł), kasę fiskalną musiał wprowadzić najpóźniej w prywatnej rola 1 marca 2015 roku. Jednak, gdy podatnik prowadzący małą gastronomię przekroczył limit obrotów do zrezygnowania z kasy fiskalnej przed 1 stycznia 2015 roku, lecz nie w grudniu lecz w listopadzie, to kwotę fiskalną musiał wejść do 1 lutego 2015 roku. Na wycieczkę zasługuje także fakt obowiązku wprowadzania kas fiskalnych dla lokali gastronomicznych otwartych po 1 stycznia 2015 roku. Teraz w niniejszych lokalach kasę rejestrującą należy ustalić w porządku 2 miesięcy mając z końca miesiąca, w jakim stała przeprowadzona pierwsza usługa gastronomiczna.