Oszustwa przedstawicieli handlowych

Jakiś termin temu w Znacznej Brytanii wyszła na jaw afera połączona z dodawaniem koniny do prowadzonej wołowiny, co dało wycofywanie podejrzanych produktów mięsnych z wyboru sieci handlowych w Zachodniej Europie. Niestety, z wieloma podobnymi skandalami przechodzimy do wykonywania mało na pełnym kontynencie europejskim. Otóż w Szwajcarii odkryto, że w biznesach zamiast polędwicy wołowej sprzedawano specjalnie przygotowaną i zabarwioną na czerwono wieprzowinę. Niemcy oraz ze zgrozą odkryli, iż drogie jajka teoretycznie wychodzące z chowów ekologicznych, w działalności okazały się jajami zniesionymi przez kury klatkowe w fermach Dolnej Saksonii i Meklemburgii.

Opisywane nadużycia połączone z pracą producentów żywności i hurtowniami wędlin stoją się potwierdzeniem istniejącego już trendu, wedle którego to cwane oszczędności są receptą na uzyskanie rynku, a jedna jakość mięsa jest jedynie sprawą marginalną. Tajemnicą poliszynela jest fakt, iż często używaną metodą w hurtowniach wędlin jest faszerowane przetworów mięsnych solankami pomagającymi ich objętość. Nastrzykiwarki za pomocą tysięcy igieł pompują w mięso wodę z treściami konserwującymi, wypełniaczami i polifosforami. Zwiększa to opłacalność produkcji wyrobów mięsnych, ponieważ solanka stanowi nieraz nawet połowę wagi wędliny, co oznacza, iż z kilograma mięsa można uzyskać półtora kilograma wyrobu wędliniarskiego. Należy zwracać opinię na etykiety kupowanych przez nas wędlin i wychodzić tych, jakie stały napompowane chemią.

Wszystko to dzieje się w majestacie prawa, albowiem zamiast przestrzeganych niegdyś receptur i ilości regulujących produkcję wędlin doskonałej jakości, aktualnie właściwie wszystek produkt mięsopodobny pewno stanowić legalnie sprzedawany za pośrednictwem hurtowni wędlin. MOM, (czyli tzw. mięso oddzielone mechanicznie) to przeznaczenie odpadów mięsnych powstałych po oddzieleniu szkieletu z ciała właściwego. Ścięgna, chrząstki, szpik, tłuszcz, błony, skrzydła, rozdrobnione kości, resztki piór oraz sierści przeciskane są pod ciśnieniem przez separator, i uzyskana miazga jest ważny wsad najtańszych wyrobów mięsnych. MOM nie zawiera praktycznie żadnych wartości odżywczych, lecz jest wzbogacone przeciwutleniaczami, olejami, emulgatorami, polifosforanami i polepszaczami smaku. Warto więc wydać coś bardzo na sprawdzone produkty doskonałej jakości zamiast truć organizm...