Pakowanie prozniowe na tackach

Choć pakowanie próżniowe najczęściej stosowane jest ze sklepami wielkopowierzchniowymi, firmami cateringowymi i restauracjami, to coraz częściej też klienci indywidualni poszukują urządzeń, które uznają im przedłużyć trwałość przechowywanej żywności. Specjalne woreczki, próżniowe pojemniki i narzędzia do pakowania dostosowywane są zarówno do ich potrzeb, idąc na opakowanie odpowiednio mniejszych ilości żywności.

Domowe akcesorium do pakowania próżniowego żywności może korzystać specjalne woreczki do próżniowego przechowywania lub więcej stosuje pojemniki próżniowe stworzone z plastiku. W przypadku pojemników najczęściej polecane są specjalne pompki ręczne, które idą na odessanie zbędnego powietrza z pojemnika i zapewniają jego hermetyczne zamknięcie. Odpowiedni strategia życia można użyć do zamykania butelek specjalnymi próżniowymi korkami. Noszą one najczęściej uniwersalny rozmiar, a ważna je łączyć zarówno do zamykania butelek z winem, jak i do butelek z oliwą czy octem balsamicznym. Próżniowe zamknięcie butelki przedłuża trwałość zawartości - po zamknięciu próżniowym wino pewno być przechowywane nawet przez ponad 20 dni. Dla porównania wino w butelce otwartej można przechowywać co wysoko przez 2-3 dni.

Do prywatnego użytku potrafią stanowić dodatkowo dostosowane urządzenia typu multivac, pozwalające na przechowywanie żywności w specjalnych woreczkach. Przechowywanie żywności w woreczkach wydłuża jej czas przechowywania - w relacje od typie materiału także od miejsca, gdzie będzie on trzymany (temperatura pokojowa, lodówka czy zamrażarka), czas przechowywania ciągnie się nawet czterokrotnie. W próżniowo zamykanych woreczkach można przechowywać produkty sypkie, jak kawa lub herbata, żywność przetworzoną, lecz i warzywa, wędliny czy mięso. Zapakowane próżniowo mięso może stanowić umieszczane w zamrażarce w dość niskiej temperaturze nawet przez 26 miesięcy. Dodatkowym atutem pakowania próżniowego z zastosowaniem woreczków jest fakt, iż nie mieszkają one sprzedaż długiej powierzchni.