Pierwsze 3 miesiace ciazy

Dla wielu z nas kawa jest nieodłącznym napojem w układzie dnia. Mamy różne preferencje. Niektóre z nas lubią tak zwaną kawę z mlekiem, inne espresso, też inne kawę parzoną. Lubimy kawę z cukrem lub bez, z ekspresu lub rozpuszczalną. Zawsze w okresie wstąpienia w ciążę, istniejemy w okresie podjąć wszelkie możliwe kroki, by nasze dziecko było jako najlepsze. Dlatego też poszukujemy w necie wiedz o tym, co wolno, i czego nie osobie w ciąży, z niepokojem starając się znaleźć informację, czy będziemy zmuszone zwolnić z bliskiego bliskiego napoju przez okres najbliższych dziewięciu miesięcy, czy jedynie go ograniczyć. Czy picie kawy w ciąży jest {bezpieczne?|pewne?|wygodne?|miłe?} Tym artykułem postaram się zdać na to nurtujące pytanie.

Całkowite zwolnienie z kawy w terminie ciąży nie jest niezbędne, aczkolwiek nie zmienia to faktu, że powinna żyć ona niska. W popularnym organizmie kofeina zawarta w kawie płaci się do 4 godzin. W systemie kobiety ciężarnej obecny czas wiele się wydłuża, zwłaszcza w współczesnych miesiącach ciąży, mocno oddziałując na system nerwowy, podwyższając ciśnienie i podrażniając żołądek, co u matki może zawierać nieprzyjemną zgagę. Co znacznie, należy dbać o tym, że kawa działa moczopędnie, wypłukując z systemu kobiety magnez i wapń, na jakich niedobory mogą narzekać nawet mamy, jakie w ogóle nie piją kawy. Dodatkowo, nie należy zapominać, że kawa dość mocno obciąża żołądek, z czym organizm nienarodzonego dziecka potrafi sobie nie poradzić. Konsekwencją tego pewnie żyć upośledzenie hormonu wzrostu.

Jak to widać, rezygnacja z kawy nie jest potrzebna, ale winna być potrzebna. Picie kawy w ciąży nie jest duże, ale zamiast tegoż warto wziąć po substytuty, takie jak kawa zbożowa, która także może zawierać magnez oraz witaminy, które są niezbędne organizmowi przyszłej matki a jej nienarodzonego dziecka. Czy można i sięgnąć po kawę bezkofeinową. Jeśli jednak czujemy nieodpartą potrzebę wypicia pysznej, aromatycznej kawy, starajmy się ją zabielić mlekiem, co bardzo zmniejszy kwasowość. Ważnym jest jednocześnie, aby wybierać kawy z ekspresu albo ze określonego zaparzacza, czy tak zwanej Mokki. Ten typ kawy jest bo o wiele młodszy, ma o znacznie mniej szkodliwych substancji chemicznych. Wywar kawy z ekspresu lub zaparzacza istnieje dodatkowo mniej skoncentrowany niż kawy rozpuszczalne, a co za tym idzie, jest niewiele mniej kofeiny.