Produkcja czekolady na swiecie

Czekolada jest drinkiem spośród najbardziej widocznych przysmaków. Znajduje różnorakie użycia w kuchni, komunikuje się ją w moc możliwościach. W mało każdym sklepie można dostać wyroby czekoladowe w różnorakich postaciach. Znana jest dodatkowo czekolada mleczna kiedy również ciężka. Produkcja czekolady jest procesem dość skomplikowanym. Pierwszym poziomem jej wytwarzania jest oczyszczanie ziarna kakaowego z łuski. Następnie ziarno jest zależne obróbce termicznej, podczas której zabiera się je bakterii. Kolejnym etapem jest poddanie wyprażonego jądra ziarna tak zwanemu śrutowaniu, czyli prościej mówiąc łamaniu. Śruta jest rozdrabniana, zaś w wniosku tego mechanizmu powstaje miazga kakaowa. Następnie fakty są odpowiednio dozowane, w zależności z tego który wyrób wybiera się uzyskać. Miazga jest rozdrabniana wysoko w ciągu automatycznym. Po przekroczeniu tych procesów zawiera ona właściwość sypką, którą wspomina się prószem. Stanowi on pasowany procesom konszowania. Do prac czekolady potrzebne jest skorzystanie odpowiednich maszyn. Do cięta masy kakaowej stosowane są młyny dwu i pięciowalcowe. Do ważnego etapu produkcji czekolady przyjmuje się maszyn zwanych konszami. Procesy konszowania dokonują się zarówno na gorąco jak natomiast na mokro. Proces konszowania na gorąco jest ostatecznym etapem wytwarzania czekolady. Końcowy etap produkcji dokonuje się w urządzeniu zwanym temperówką. Obróbka za jego usługą polega na rozbiciu tłuszczu kakaowego do kryształów o najmniejszych wymiarach. Dzięki temu czekolada uzyskuje właściwe sobie walory smakowe i ważny połysk.