Wykorzystanie miesa gotowanego

Lub potrafi być coś smaczniejszego w naszym domu, niż świeży, jednocześnie pełny i jedzący kotlet schabowy usmażony na medal i cieniutko potłuczony? Aby schabowy miał idealną strukturę, pragnie być dobrze roztłuczony - na tyle, by mięso stawało się delikatne, a po przysmażeniu kruche, a wraz nie tak szybko, by kotlet nie był zbyt mały, inaczej podzieje na soczystości. Zarówno w wypadku bitek wołowych potrzebujemy pokroić ciało w normalnej grubości plasterki, a wtedy tłuc je tłuczkiem do mięsa, aby uzyskało odpowiednią grubość i strukturę.

Rzecz jasna, przy tłuczeniu kotletów raz w tygodniu, w dodatku z lekkiego, świeżego mięsa schabowego, wystarczy nam zwyczajny tłuczek do mięsa, jakim będziemy mogli sam sprawdzić jakość ubijanych kotletów. Jednak przy większej kwocie kotletów, na przykład dla dziesięcioosobowej rodziny, lub jeśli lubimy każdego dnia jeść tradycyjny obiad z kotletami, albo gdy stosujemy do nich ciało coś gorszej jakości, na dowód karkówkę lub łopatkę - wówczas przyda nam się domowa kotleciarka elektryczna.

Takie urządzenie znajdzie zastosowanie również wtedy, gdy przyrządzamy kotlety w urzędach żywienia zbiorowego, czy na potrzeby produkcyjne. Wtedy niemożliwością ujawnia się tłuczenie kotletów ręcznie, bo można szybko opaść z chęci, ponadto tłuczek do mięsa jako urządzenie napędzane siłą mięśni, nie rozbije mięsa na tak takiej samej grubości kotlety, co kotleciarka.

Stąd te, jeśli chcemy rozbijać mięso na kotlety często, w wysokiej kwot, czy z prostego mięsa, oszczędźmy sobie energii i zainwestujmy w profesjonalne urządzenie. Podłączona do prądu kotleciarka jest zwykle przydatna w obsłudze - wystarczy dać do niej element mięsa odpowiedniej grubości jednym otworem, natomiast pozostałym otworem wyjdzie gotowy plaster porządnie roztłuczonego na pełnej grubości mięsa. Jeśli zależy nam, by całe swoje kotlety były rozbite równomiernie, szybko i łatwo, więc nie jest doskonalszego rozwiązania, jak właśnie kotleciarka do użytku domowego lub przemysłowego. Wbrew pozorom nie stanowi więc taki wielki wydatek - miłośnicy tradycyjnych, domowych obiadów na pewno docenią możliwość posłużenia się w rozbijaniu mięsa na kotlety wygodnym urządzeniem popularnym w obsłudze, w zatrudnieniu w czystości, natomiast nie przesadnie kosztownym, kiedy mogłoby się zdawać.